רשלנות רפואית בהריון

הריון איננו מחלה, אבל הוא עלול להוביל למצבי פגיעה, נזק וחולי גם לאישה ההרה וגם לעובר, אם בתהליך ההיריון לא מתבצעים כראוי שלבים שונים של מעקב לידה.

מהי רשלנות רפואית בהריון?

בזמן ההיריון אמור רופא הנשים המטפל באישה לשלוח אותה למגוון של בדיקות כדי לשלול בעיות גנטיות, מומים ולבדוק שהעובר שבבטנה אכן מתפתח כראוי. התעלמות של רופא מתוצאות של בדיקות, חוסר בירור לגבי ממצא מדאיג, או אי-שליחה לבדיקות מקיפות נדרשות, עלולים לגרום לרשלנות רפואית בהריון שתוביל בסופו של דבר לפגיעה בעובר, לידה שקטה חלילה ועוד. בהקשר זה נדגיש, כי המערכת הרפואית מחפה במתכוון על מצבים כאלה, ויש סוג של "קליקה" רפואית אשר הודפת, מכחישה ומסרבת לשתף פעולה עם רשלנות רפואית בהריון, שעלולה לפגוע בשמו הטוב ובמוניטין של בית החולים או בשמו של רופא מסוים בעטיו נגרמה הרשלנות.

סוגים של רשלנות רפואית בהריון:

  • אי ניהול הריון לפי הסטנדרטים המקובלים.
  • חוסר אבחון של מום או בעיה גנטית העלולה לפגוע בעובר- הולדה בעוולה.
  • אי משלוח האישה לבדיקות מעמיקות לסקירת מומים בזמנים הנכונים. (חלבון עוברי, אולטרא סאונד, מי שפיר סקירת מערכות ועוד).
  • התעלמות מאישה הרה בקבוצת סיכון ואי מתן טיפול מתאים.
  • התעלמות מסיכונים העלולים לגרום ללידה מוקדמת.
  • התעלמות מתלונות של אישה הרה על דימומים, חוסר תנועה של העובר ועוד.
  • אי משלוח אישה מעל גיל 35 לדיקור מי שפיר.
  • התעלמות מתחלואה בזמן הריון כמו רעלת הריון.
  • התעלמות מעיכוב בהתפתחות העובר כפי שעולה מהבדיקות.
  • מתן תרופות העלולות לגרום נזק לאם או לעובר.
  • אי גילוי תסמונת גנטית.

מהי לידה בעוולה?

הולדה בעוולה הנו מונח משפטי הקשור לסוג מסוים של רשלנות רפואית בזמן הריון ולידת עובר פגוע. לעיתים רבות, עקב התנהלות לא נכונה של גורמים האחראים על מעקב ההיריון, הוא מסתיים בלידת ילד פגוע וגם לאם עלול להיגרם נזק. בית החולים לא לוקח אחריות, ופעמים רבות יש גם "כיסוי של המערכת" על כשלים מהסוג הזה, שעלולים כמובן להוביל לתביעה משפטית. אומנם רפואה איננה מדע מדויק, ופעמים רבות עלולים לקרות מקרים חמורים שלא בזדון, אבל ההבדל בין מקרים שבסטטיסטיקה לבין מחדלים ורשלנות רפואית הם ברורים. התרשלות רפואית בזמן הריון היא מצב בו הרופא המטפל או מי שהיה אמון על מעקב ההיריון, לא ביצע אותו באחריות, התעלם מכל מיני ממצאים מדאיגים, לא שלח את האישה לבדיקות נוספות מעמיקות, התעלם מסימני אזהרה ולא ביצע ליווי הריון כפי שמקובל בסטנדרט הרפואי המחמיר בדרך כלל.

סיכון של לידה מוקדמת!

במחלקות הפגיות בבתי החולים בארץ, מאושפזים תינוקות פגים שנולדו טרם זמנם. יש המצליחים לשרוד את תהליך השיקום אחרי הלידה, להעלות במשקל ולהשלים את זמן ההיריון באינקובטור, ויש שנולדו בלידה מוקדמת עם נזקים ופגיעות בלתי הפיכות. להורים אלה מחכים חיים קשים מנשוא. השמחה על הלידה מתחלפת בצער ודאגה מתמדת לעתידו של התינוק הפגוע, ניתוחים קשים ולעתים אף סכנת מוות. כאן מדובר בסוג של רשלנות רפואית בזמן הריון מוכחת.

לידה מוקדמת היא אחת מסוגי הרשלנות הרפואית בזמן הריון. היא מוגדרת כרשלנות משום שלעתים זו אינה הלידה המוקדמת היחידה ורופא הנשים המטפל באישה ההרה היה צריך לדעת על כך ולנקוט באמצעי זהירות, ולעיתים מדובר על אישה בהריון בסיכון שהייתה חייבת להיות במעקב מתמיד. התעלמות מסימני אזהרה או מרקע של אישה הרה במצב הזה, עלולים לגרום ללידה מוקדמת עם נזק קשה לעובר ולעתים גם פגיעה באם.

נגישות
גלילה לראש העמוד