בריאות הנפש וגמילה מהנקה: הקשיים והפתרונות

גמילה מהנקה

התקופה של אחרי ההיריון מאופיינת בהרבה שמחה על המצטרף או המצטרפים החדשים והחמודים למשפחה. זוהי תקופה שיכולה מאד לחבר ולגבש את התא המשפחתי כולו. מצד שני, יש לתקופת ההורות לתינוקות גם אתגרים חדשים. אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא סביב נושא ההנקה. ראשית, נשים רבות שואפות להניק ונוצר סביבן לחץ בעניין הזה. מי שכבר מניקה, יודעת שזו לעיתים פעולה קשה ותובענית הדורשת שאיבות, זמן רב וסבלנות. כאילו בכדי להכביד על כל זה, הגמילה מהנקה יכולה להיות מאד מאתגרת גם היא ומלווה בתחושות קשות שגם אם הן נורמטיביות, הן עדיין מכבידות. על כל זה במאמר.

דיכאון והנקה

לאחר הלידה, חוות נשים רבות תחושות דכדוך עמוקות מלוות לעיתים ברגשות אשם או אפילו חרדות מסוימים. לתחושות הללו אנו קוראים דיכאון שלאחר לידה. זוהי תופעה שכיחה אשר מוכרת גם בספרות המקצועית. מחקרים רבים הראו את הקשר בין הנקה להקלה בתופעת הדיכאון של אחרי הלידה. ההנקה היא בעלת השפעות נוגדות דיכאון לעיתים אף יותר מכדורים נגד דיכאון. לעיתים קרובות, תקופת ההנקה מצליחה רק לדחות את אותן תחושות דיכאון. סיום ההנקה הוא רגע רגיש מבחינה רגשית אצל נשים רבות. הליך גמילה מהנקה ומעבר להאכלה מבקבוק הוא לא רק תקופה בה התינוק או התינוקת מתרגלים לצורת הזנה חדשה, זהו גם אתגר לא פשוט עבור האם.

בזמן ההנקה, נוצר קשר מאד מיוחד בין האם לתינוק. יש קשר עיניים ישיר, מגע והרבה זמן לבלות ביחד ולהתחבר. כאשר השבועות חולפים ועולה הרעיון של סיום התקופה הזו, מגיע הרגע בו הכל עומד להסתיים. קיים הבדל בתחושות בין אם שמתכננת להביא עוד ילדים לעולם לבין מי שזוהי הייתה לה הלידה האחרונה. במקרה השני, תחושת הדיכאון יותר שכיחה מכיוון שהיא מלווה בעצב של פרידה. הפרידה היא מהתקופה היפה והנעימה ומהידיעה שרגעים אלו לא יחזרו עוד.

הגמילה עצמה

הגמילה מתבצעת בשתי דרכים אפשריות – או שהאם יוזמת אותה, או שהיא מגיעה באופן טבעי.

אצל נשים רבות הגמילה מגיעה לקראת סוף תקופת חופשת הלידה והחזה לעבודה. מומלץ להתכונן לגמילה זמן מה לפני המועד שנרצה להפסיק. לאחר החזרה לעבודה, קיימת אפשרות להניק באופן חלקי. בשביל לבצע זאת, יש להכין שקיות של חלב שאוב אשר יינתן לתינוק במהלך היום. ניתן לתאם עם מקום העבודה הפסקות שאיבה במהלך יום העבודה ושמירת החלב במקרר.

הגמילה נעשית כך שלאט לאט מרגילים את התינוק למעבר להזנה מבקבוק. ישנן כאלו אשר יעבור כאמור לבקבוק עם חלב אם ויש מי שתשלב תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) עם חלב אם. כאשר התינוק התרגל להזנה של תמ"ל ניתן להפסיק את ההנקה. מבחינת האם, צריך להרגיל גם את גופה לכמויות הולכות ויורדות של חלב. זאת ניתן לעשות על ידי שאיבות מדודות בכמויות הולכות ומתמעטות.

בשביל לעזור לייבש את החלב בגוף מומלץ ללגום כמה כוסות תה נענע ביום.

זכרי את הרגישות הנפשית שעולה עם הגמילה מההנקה והתכונני לה. תוכלי לשתף את מה שאת עוברת עם בן הזוג ולמצוא בכך הקלה. בשביל להקל על תחושת הפרידה מההנקה, נסי ליצור רגעים חדשים אשר יקרבו אותך עם בנך או ביתך הקטנים. ניתן לשמור על שגרה של הזנה מבקבוק שהיא אינטימית, שקטב ומיוחדת. היי סלחנית כלפי עצמך וזכרי שאת עושה את המירב עבור הילד או הילדה שלך. את הענקת לו חלב אם והוא זכה לקבל תזונה בריאה ולהתפתח כראוי. עוד נכונות לכם תקופות יפות יחד. במידה ואת חווה דיכאון שאיננו מרפה, את יכולה כמובן לבקש עזרה מקצועית שיכולה להקל מאד.

נגישות
גלילה לראש העמוד