מה הגורמים למחלת אלופציה אראטה?

אלופציה אראטה היא הפרעה אוטואימונית נפוצה, אך לעיתים קרובות לא מובנת, המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. מצב זה יכול להיות בעל השפעה עמוקה על ההערכה העצמית של האדם ועל הרווחה הכללית שלו. במאמר זה נתעמק במצב הזה הנקרא אלופציה אראטה, כולל הגורמים לו, התסמינים שלו ואפשרויות הטיפול הזמינות.

מהי אלופציה אראטה?

אלופציה אראטה היא הפרעה אוטואימונית שבה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את זקיקי השיער שלה, מה שמוביל לנשירת שיער אינטנסיבית. בעוד שהיא בדרך כלל גורם לנשירת שיער על הקרקפת, המחלה הזאת יכולה להשפיע גם על כל אזור של הגוף שיש בו שיער. למרות שאלופציה אראטה אינה מסכנת חיים, היא עלולה לפגוע בביטחון העצמי ולגרום למצוקה פסיכולוגית משמעותית עבור האנשים הסובלים ממנה.

הגורמים לאלופציה אראטה

  • תגובה אוטואימונית: מאמינים כי הגורם העיקרי לאלופציה אראטה הוא תגובה אוטואימונית. בהפרעות אוטואימוניות, מערכת החיסון של הגוף מכוונת בטעות לרקמות או לתאים שלה ופוגעת בהם. במקרה של המחלה הזאת, מערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער.
  • גורמים גנטיים: ישנן ראיות המצביעות על כך שאלופציה אראטה עשויה להיות בעלת מרכיב גנטי. אנשים עם היסטוריה משפחתית של המחלה עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח אותה. עם זאת, לאנשים רבים עם אלופציה אראטה אין היסטוריה משפחתית של המצב, דבר המצביע על כך שגם גורמים אחרים עשויים להשפיע.

 

 

תסמינים 

אלופציה אראטה מופיעה בעיקר כטלאים עגולים של נשירת שיער. המאפיינים והתסמינים הספציפיים כוללים:

  • נשירת שיער פתאומית: אדם עשוי להבחין בגושי שיער על הכרית שלו או כאשר הוא מסתרק או חופף את שיערו.
  • קרחות חלקות ועגולות: באזורים הפגועים יש בדרך כלל כתמים חלקים וקרחים עם גבולות ברורים.
  • תחושת עקצוץ: חלק מהאנשים חווים תחושת עקצוץ או צריבה באזור לפני שהשיער נושר.
  • שינויים בציפורניים: במקרים מסוימים, אנשים עם אלופציה אראטה עשויים להבחין בשקעים או כתמים לבנים על ציפורני הידיים או הרגליים שלהם.

אבחון אלופציה אראטה

בדרך כלל ניתן לאבחן אלופציה אראטה על סמך מראה נשירת השיער. רופא עור, שהוא רופא המתמחה במחלות עור ושיער, מבצע בדרך כלל בדיקה של הקרחות כדי לאשר את האבחנה. ישנן שיטות אבחון אחרות המסייעות בזיהוי אלופציה אראטה:

  • בדיקת משיכת השיער: רופא עשוי למשוך בעדינות כמה קווצות שיער כדי לראות כמה מהן יוצאות. זה יכול לעזור לקבוע את השלב של תהליך הנשירה.
  • דרמוסקופיה: ניתן להשתמש במכשיר כף יד הנקרא דרמוסקופ כדי לבחון את השיער והקרקפת מקרוב.
  • ביופסיה: במקרים מסוימים, רופא עשוי להסיר פיסת עור קטנה מהאזור הפגוע כדי לבחון אותה תחת מיקרוסקופ ולאשר את האבחנה.

אפשרויות טיפול

אומנם אין כיום תרופה לאלופציה אראטה, אך ישנם טיפולים זמינים שיכולים לקדם צמיחת שיער או להפחית את ההתקפה של המערכת החיסונית על זקיקי השיער. בחירת הטיפול תלויה לעיתים קרובות במידת נשירת השיער ובגיל האדם. כמה אפשרויות טיפול נפוצות כוללות:

  • חומרים למריחה: תרופות כגון קרמים עם סטרואידים או משחות ניתן למרוח על קרחות כדי להפחית דלקת ולקדם את צמיחת השיער.
  • זריקות: ניתן לתת זריקות סטרואידים ישירות לתוך הקרחות כדי לעודד צמיחת שיער.
  • תרופות דרך הפה: תרופות מסוימות, כמו קורטיקוסטרואידים, ניתנות כדי לווסת את תגובת המערכת החיסונית ולהפחית דלקת.
  • טיפול באור: טיפול המכונה פוטותרפיה כולל חשיפת העור לאור אולטרה סגול בשילוב עם תרופה רגישה עשוי לעזור.

התמודדות נפשית עם אלופציה אראטה

לאלופציה אראטה יכולה להיות השפעה רגשית משמעותית. אנשים עשויים להרגיש מודעים לעצמם לגבי המראה שלהם ולסבול מירידה בתחושת הערך העצמי. חיפוש תמיכה ממטפלים, יועצים או קבוצות תמיכה יכול לעזור לאנשים להתמודד עם האתגרים הפסיכולוגיים הקשורים למצב. נוסף על כך, פתרונות קוסמטיים כמו פאות, תוספות שיער ואיפור יכולים לעזור לשפר את הדימוי העצמי בתקופות של נשירת שיער פעילה.

לסיכום 

אלופציה אראטה היא הפרעה אוטואימונית נפוצה המאופיינת באובדן פתאומי של שיער באזורים מקומיים בגוף. בעוד שהסיבה המדויקת שלה נותרה חמקמקה, מאמינים שהיא נובעת משילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים ואימונולוגיים. אבחון אלופציה אראטה כרוך בבדיקה גופנית ועשוי לכלול בדיקות נוספות כדי לשלול מצבים אחרים. למרות שאין תרופה למחלה, מספר אפשרויות טיפול זמינות כדי לטפל במצב ולקדם צמיחה מחודשת של השיער. בחירת הטיפול תלויה בחומרת המצב ובגורמים נוספים. עבור אלה הסובלים מאלופציה אראטה, פנייה לייעוץ רפואי ולתמיכה רגשית יכולה לעזור בהתמודדות עם האתגרים הקשורים למצב זה וכדי לשמור על דימוי עצמי חיובי.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות
גלילה לראש העמוד