סרטן השד: כל מה שחשוב שתדעי

סרטן השד נחשב למחלה הממאירה הנפוצה ביותר בישראל, כאשר בעולם מאובחנות בכל יום 10 נשים. במאמר זה נציג בפנייך את כל המידע החשוב ביותר: סימנים, דרכי טיפול וכמובן רקע שיסייע לך להבין לעומק את המחלה – ואף להוביל בסופו של דבר

סרטן השד: אחת מתשע נשים מאובחנת כחולה

סרטן השד היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בעולם המערבי. מדי שנה, מצטרפות למעגל כ 4,000 נשים, אולם צריך לציין כי גם גברים יכולים לחלות במחלה – אך מדובר במצבים נדירים. תסמיני המחלה כוללים בין היתר: שינוי בצורת השד, פטמה שקועה, נפיחות בזרוע העליונה, גירוד בפטמה, הפרשה מהפטמה וכמובן הופעת גוש. לגילוי מוקדם של סרטן שד יש חשיבות עצומה מבחינת אחוזי ההחלמה, וזאת כחלק מסדרה של בדיקות אותן מומלץ לבצע בהתאם לרקע הרפואי (לנשים שיש רקע משפחתי יש סבירות גבוהה יותר לחלות) וכן לגיל. למעשה, ההמלצה של איגוד רופאי הנשים בישראל קובע כי כל אישה מעל גיל 30 צריכה לבצע את הבדיקה לאיתור מוקדם, כך שניתן יהיה לשפר באופן ממשי את התמודדות עם המחלה. סרטן השד עלה לכותרות בשנים האחרונות לא מעט בזכות מפורסמות שדיברו בגלוי על המחלה, כמו אנג'לינה ג'ולי שעודדה נשים לבצע בדיקות סקר תקופתיות לאחר שגילתה כי היא חולה בסרטן השד ואף עברה כריתה מלאה, בעקבות גילוי כי מאובחנת עם מוטציה מסוג BRCA. ג'ולי עברה כריתה כפולה, מתוך מטרה להפחית את הסיכוי להופעה של סרטן השד בשיעור של 90%.

סרטן השד כל מה שחשוב שתדעי

בדיקות

בדיקות סקר מתבצעות בעבור נשים שאין להן סימנים מחשידים לסרטן, ולרוב הן מתחילות מגיל 20 – בבדיקה עצמאית. רצוי שתבחני את השד שלך ותממשי אותו לפחות אחת לשבוע, מתוך מטרה להיות תמיד עם אצבע על הדופק ולהבחין במידה וישנם שינויים או חלילה גוש. אם את מבוטחת של מכבי, קבעי תור לכירורג שד במכבי בהקדם, וגם אם את מובטחת של קופת חולים אחרת תוכלי לעשות זאת בקלות באמצעות האתר או אתר קופת חולים, מתוך מטרה לסגל לעצמך שגרה הכוללת את ביצוע הבדיקות מתוך מטרה להיות במעקב באופן קבוע, בוודאי אם נמצאת בקבוצות הסיכון. מגיל 40 נדרש להגיע לבדיקה ידנית של השד אצל רופא מומחה, כמו גם לעבור בדיקת ממוגרפיה. מדובר בבדיקה המבוססת על קרני רנטגן והיא מיועדת בעבור זיהוי ואבחון של רקמות חשודות בשד. הבדיקה כלולה בסל הבריאות, והיא מומלצת בעבור כל אישה.

גורמי סיכון

במידה וישנם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו בסרטן השד,  הסיכוי לחלות הוא גבוה מאוד. נוסף לכך, חשיפה לקרינה כמו גם חשיפה לכימיקלים ורעלים מהווים גם הם גורמי סיכון. חשוב לציין כי לאורח החיים יש משקל משמעותי, וזאת בשל העובדה כי הימנעות מפעילות גופנית סדירה, משקל יתר, צריכת אלכוהול מופרזת מגדיל את הסיכוי פי 1.5 לחלות בסרטן, וזאת בהשוואה לנשים שלא שתו אלכוהול. ע"פ דו"ח של האגודה האמריקאית לבריאות הציבור עולה כי נשים שנוטלות גלולות נגד היריון הן בעלות סיכוי גם הן לחלות בסרטן השד, כמו גם נשים שעברו טיפול הורמונאלי. עם זאת, מחקרים מצאו כי להנקה יש משמעות מועטה מבחינת הסיכוי לחלות בסרטן השד, ולכן איגוד הבריאות האמריקאי ממליץ להניק עד לגיל חצי שנה לפחות.

דרכי טיפול

זה לא סוד שהרפואה המודרנית התקדמה באופן משמעותי בעשורים האחרונים, ועדות לכך ניתן למצוא בשורה של טיפולים פורצי דרך המאפשרים להגיע לריפוי הגוף אך גם הנפש. לאחר קבלת האבחון, חשוב לפנות לקבלת חוות דעת נוספת וכן לפנות למרכז השד שמאפשר לנשים לקבל תמיכה וסיוע מצד מיטב המומחים. הטיפול בסרטן השד מתבצע בשני אופנים: טיפול מערכתי הכולל לרוב טיפולי כימותרפיה מתוך מטרה לתקוף ולהסיר את התאים הסרטניים לצד טיפול מקומי המתבצע בהסרה של תאים סרטניים בניתוח או הקרנות. בישראל ישנה קהילה גדולה של נשים מחלימות סרטן השד, ועל כן מדובר בדרך אידיאלית להתמודדות רגשית עם האבחנה ועם הטיפולים, כחלק ממעטפת של קהילה שמאפשרת לך לקבל תמיכה רגשית המבוססת על ניסיונן של נשים שהצליחו להחלים מהמחלה.

לסיכום, אחת מכל תשע נשים בישראל מאובחנת עם סרטן השד. מדובר בסרטן שכיח אך בר טיפול, ואחוזי ההחלמה גבוהים. גילוי מוקדם יכול להציל חיים, כפי שיעידו אלפי נשים שהצליחו להתגבר על המחלה בעקבות בדיקות סקר תקופתיות.

נגישות
גלילה לראש העמוד